Af Jakob Steensig, lærer
Specialearbejdet blev skudt i gang i januar, og otte grupper blev dannet. Siden har de arbejdet målrettet og ambitiøst gennem et halvt år. Arbejdet kulminerede i juni, hvor grupperne delte deres viden, erfaringer og produkter i en inspirerende uge med specialekurser.
Her er en kort præsentation af årets otte specialer:
Kreativ skrivning
Denne gruppe har undersøgt skrivningens betydning for menneskelig udvikling og læring – både individuelt og i fællesskab. De har udgivet en øvelsesbog med 200 skriveøvelser, som kan bruges i undervisningen til at åbne for kreativitet, refleksion og sprogudvikling. Specialet tager afsæt i troen på, at alle kan skrive – mange ved det bare ikke endnu.
Naturfaglige forløbskasser
Gruppen har udviklet fysiske undervisningskasser til brug i grundskolens naturfag. Med udgangspunkt i motivationsteori, undersøgende undervisning og æstetisk pædagogik samler kasserne alt, hvad læreren skal bruge til at gennemføre inspirerende, praksisnære forløb. Målet er at styrke elevernes nysgerrighed og engagement i naturvidenskab.
Husk med kroppen
Med inspiration fra hjerneforskeren Kjeld Fredens og Grundtvigs helhedssyn har gruppen udviklet en model, der kombinerer bevægelse og hukommelse i undervisningen. De ser kroppen som en aktiv medspiller i læringsprocesser og ønsker at give lærere konkrete greb til at integrere kropslig læring i planlægningen.
Projektdidaktik
Denne gruppe har undersøgt, hvordan et helt skoleår kan tilrettelægges som projektbaseret undervisning på en efterskole. De har udarbejdet en rapport og udviklet en bog med øvelser og didaktiske greb til projektarbejde. Deres arbejde bygger på erfaringer, afprøvning og en grundlæggende nysgerrighed på skolens form og rammer.
Vi løfter i krop
Med udgangspunkt i elevernes trivsel har gruppen udviklet et valgfag, hvor bevægelse, fællesskab og natur danner ramme om personlig udvikling og tryghed. Specialet undersøger, hvordan lærere – uden at være psykologer – kan skabe meningsfulde, inkluderende fællesskaber, der styrker elevernes mentale sundhed.
Animationsteater
Denne gruppe har kastet sig over objekt- og dukketeater som pædagogisk redskab. Gennem teaterbesøg, interviews og eksperimenter har de arbejdet med, hvordan man levendegør genstande og skaber fortællinger med æstetiske virkemidler. Forløbet blev afsluttet med en egen dukketeaterforestilling – og med refleksioner over animationsteatrets didaktiske potentiale.
Med hænderne i værket
Her er fokus på bæredygtighed, håndværk og sanselighed i undervisningen. Gruppen har eksperimenteret med, hvordan restmaterialer og naturfund kan omdannes til brugbare genstande i undervisningen. Resultatet er et katalog med praksisnære forløb, som lærere kan bruge – også uden forudgående kendskab til håndværket.
Litteraturlaboratoriet
Gruppen har arbejdet med ældre litteratur og undersøgt, hvordan den kan bringes i spil i udskolingen med æstetiske og tværfaglige metoder. Gennem drama, lyd, billeder og spil har de skabt levende læseoplevelser, bl.a. et dilemmaspil over Tove Ditlevsen og en lydvandring med Mathilde Fibigers “Clara Raphael”. Målet er at vække læselyst og skabe engagement i de store, klassiske tekster.
Årets specialer har vist, hvordan nysgerrighed, faglig fordybelse og skabende arbejde kan gå hånd i hånd. Det har været en fornøjelse at følge grupperne i deres proces – og ikke mindst at opleve, hvordan deres idéer, produkter og refleksioner blev delt med de øvrige studerende på Den frie Lærerskole.