Ny undervisningsplan 2025

Gennem det sidste år har vi på Den frie Lærerskole arbejdet intenst på at lave en ny undervisningsplan. Ambitionen med den nye undervisningsplan har helt overordnet været at skabe en læreruddannelse, der fortsat er meningsfuld, relevant og aktuel. Forstander Rasmus Kolby Rahbek fortæller her om ændringerne i undervisningsplanen.

Af Rasmus Kolby Rahbek, Forstander

Gennem det sidste år har vi på Den frie Lærerskole arbejdet intenst på at lave en ny undervisningsplan (U25), som afløser den hidtidige plan (U18). Undervisningsplanen er på Lærerskolen den samlede plan over, hvilke fag vi har, og hvornår de ligger i uddannelsen – hvad der andre steder ofte benævnes Studieordningen. 

Dette arbejde er ikke nogen lille sag, da der ikke foreligger nogen bekendtgørelse for Den frie Lærerskole, som dikterer rammerne for, hvordan uddannelsen skal se ud. Vi har med andre ord helt frie hænder. En frihed, der samtidig kommer med et stort ansvar. 

At skabe en ny undervisningsplan er altid en afvejning mellem visioner og realiteter. Hvis noget nyt skal til, skal noget andet måske ud for at give plads i strukturen. Der ligger således mange overvejelser og drøftelser, om hvad vi vil med læreruddannelsen, bag en ny undervisningsplan. At forbinde alle disse overvejelser og drøftelser har ligget i hænder på et udvalg bestående af repræsentanter fra studerende, lærere og ledelse, som gennem det sidste år har varetaget en proces, der har inddraget hele skolesamfundet.

Ambitionen med U25 har helt overordnet været at skabe en læreruddannelse, der er meningsfuld, relevant og aktuel. Vi har søgt at skabe en balance mellem – på den ene side at fastholde de særlige kendetegn ved læreruddannelsen på DFL, herunder dens forankring i en særlig skoletradition, og på den anden side skabe en model, hvor de studerende får bedre mulighed for at tone deres uddannelse. Samtidig har det været en ambition at lave en struktur, hvor vi i højere grad kan justere på indholdet, så vi kan indoptage for eksempel nye pædagogiske tendenser eller udviklinger i aftagerskolerne, uden at skulle lave en helt ny U-plan. De nye valgfag er blandt andet skabt med dette sigte in mente. 

Nedenfor kan man se en oversigt over de primære forandringer i læreruddannelsen med U25.

Linjefag

  • Der indføres en linjefagsuge hvert år i alle linjefag på 20 undervisningslektioner, som afholdes af linjefagslæreren. Linjefagsuger skal give mulighed for, at der er tid og rum til andre former for undervisning, end det normale skema lægger op til. Ligesom der vil være mulighed for tværfaglige samarbejder mellem linjefagene. Samtidig indføres der en ekstra faguge i efteråret, og fagugerne fordeles herefter ligeligt mellem efterårs- og forårssemestret.
  • I forlængelse af indførelsen af Linjefagsugerne på 20 lektioner, reduceres linjefagenes almindelig undervisning fra 320 til 300 undervisningslektioner.
  • De tre små linjefag (Fysik/kemi, Medie & teknologiforståelse, samt Friluftsliv) hæves fra 210 til 300 undervisningslektioner og sidestilles dermed med de øvre linjefag.
  • Flere linjefag vil begynde på 1. årgang for, at de studerende tidligere på uddannelsen kommer i berøring med de fleste af de fag, de selv har valgt. 

 

Valgfag

  • Der indføres valgfag på 2. årgangs forår, der primært skal sigte på kundskaber og færdigheder, der ville være relevante i forbindelse med årspraktikken på 3. årgang.
  • Der indføres valgfag på 4. årgangs forår (i stedet for det nuværende ’Det mellemfaglige’), der skal tage afsæt i emner, temaer og problemstillinger som hører til indenfor horisonten af Fællesfagene på 1. årgang, hvorved de almendannende elementer fordeles mere ud over hele uddannelsen, ligesom de studerendes erfaringer fra praktikåret kan inddrages.

 

Fællesfag

  • De nuværende fire fællesfag på 1. årgang reduceres til tre fag. Reduktionen i antallet af fællesfagene sker dels for at give plads til, at flere linjefag kan begynde på 1. årgang, dels for at give plads til valgfag på 2. årgang.
  • Fællesfagene vil fortsat have som sit overordnede sigte at levere en almendannende indføring i læreruddannelsen. I overgangsåret 25/26 får de tre Fællesfag titlerne ”Fælles sprog”, ”Fælles liv” og ”Fælles ånd”. Den endelige udformning og indretning af de nye fællesfag vil ske i løbet af næste skoleår.

 

Pædagogik, psykologi og didaktik (PPD)

  • Det nuværende korte PPD-forløb i december på 1. årgang slås sammen med Praktikfaget i foråret på 1. årgang, hvorved PPD tildeles 12 uger á 1 modul i foråret, og både skal indeholde en introduktion til PPD samt forberedelse og opsamling på 3-ugerspraktikken.

 

Projektforløb

  • Forløbet på 2. årgang med projektbaseret undervisning reduceres fra fire til tre uger. Samtidig indlægges der en projektuge på 1. årgang, således at 2. årgang kan lave et projekt med deltagere fra 1. årgang, og ikke med medstuderende fra deres egen årgang.

 

Ting der ikke ændres ved

  • Antallet og indholdet af linjefagene.
  • PPD på øvrige årgange end 1. årgang.
  • Samarbejde og kommunikation (SOK) på 1. årgang.
  • Fortælling på 2. årgang som obligatorisk fag.
  • Praktikker: både årspraktikken på 3. årgang og 3-ugers praktikkerne på 1. og 2. årgang.
  • Specialet på 5. årgang.
  • Det vil fortsat være muligt for studerende at udbyde faguger parallelt med de nye linjefagsuger. 

Del på sociale medier

Livet på Den frie Lærerskole